Tuzla

Posjetite „grad na zrnu soli“, kako kažu sami stanovnici Tuzle, grad koji je jedna velika solana po čemu je i dobio ime u doba turske dominacije.

Tuzla je jedan od najstariji gradova u Europi, a svoju „slanost“ može zahvaliti nekadašnjem Panonskom moru koje je iza sebe ostavilo milijune tona naslaga kamene soli i slane vode.

Isto tako, jedini je grad u Europi i u svijetu sa slanim jezerima čija se slana jezera, kupališta i plaže nalaze u centru grada. Dok uživate u ljepoti i ljekovitosti Panonskog jezera, posjetite i Arheološki park – neolitsko soljeničko naselje te atraktivne slane slapove.

Info

"U povijesti, tuzlanska sol nije bila poznata samo u Bosni, već je i francuski kralj Luj XIV nabavljao sol za svoje dvore upravo iz Tuzle. Početak industrijske proizvodnje soli u Tuzli započinjem izgradnjom prve solane, 1885. godine u predgrađu Tuzle, u Simin Hanu. Sol svakodnevno koristimo, ali nikada uistinu ne razmišljamo o njenoj povijesti. Vrijeme je za slanu šetnju Tuzlom, mnogim trgovima te Panonskim jezerom. "

Udaljenost od hotela Navis

80km | J

Koordinate

44.5375° N, 18.6735° E

Pogledajte na mapi